Gedeon - zioła, oleje i przyprawy świata

 

 

       UWAGA PRZECZYTAJ!!!                                                                          OLEJE ROÅšLINNE RAFINOWANE                                                                 
Dbaj o zdrowie,artykuÅ‚  prawdy i zgrozy.
Oleje roÅ›linne rafinowane, należące do tÅ‚uszczów wielonienasyconych, to tÅ‚uszcze najczęściej dzisiaj używane, np. popularny olej kukurydziany, sÅ‚onecznikowy, rzepakowy czy olej z pestek winogron. Za sprawÄ… trzech czynników: mitu o prozdrowotnoÅ›ci, szerokiego zastosowania (smażenie, pieczenie, gotowanie i robienie saÅ‚atek) oraz stosunkowo niskiej ceny, oleje roÅ›linne rafinowane zdominowaÅ‚y restauracje, stoÅ‚ówki, przemysÅ‚ spożywczy i prywatne kuchnie, wypierajÄ…c częściowo lub caÅ‚kowicie rzekomo szkodliwe naturalne tÅ‚uszcze nasycone (masÅ‚o, smalec, olej kokosowy i palmowy). Natomiast oleje roÅ›linne tÅ‚oczone na zimno i nierafinowane, ze wzglÄ™du na wysokÄ… cenÄ™ i ograniczone zastosowanie (nie mogÄ… być używane do smażenia) nie majÄ… szans na powszechne zainteresowanie (nad tym jednak nie ubolewam, a ubolewam jak truje siÄ™ spoÅ‚eczność manipulacjÄ… i kÅ‚amstwem rafinowanych olejów, a wiÄ™c potencjalnÄ… szkodliwość takich olejów).
ChciaÅ‚abym dzisiaj przedstawić proces produkcji oleju, gÅ‚ównie na podstawie wspomnianej już kiedyÅ› książki: „Jedz tÅ‚usto i bÄ…dź zdrowy” (Wydawnictwo WGP, 2011 r.). Autor książki, Francesco Perugini Billi jest lekarzem i biotechnologiem. Ta książka, napisana przez niezależnie myÅ›lÄ…cego specjalistÄ™, do tego napisana w sposób rzeczowy, naukowy, a zarazem przystÄ™pny oraz poparta szerokÄ… literaturÄ…, zrewolucjonizowaÅ‚a moje poglÄ…dy na temat olejów roÅ›linnych; sprawiÅ‚a, że w jednym dniu wszystkie oleje, jakie miaÅ‚em  w swojej kuchni,  wylÄ…dowaÅ‚y w koszu na Å›mieci. To nie byÅ‚o wyrzucanie pieniÄ™dzy. To byÅ‚o przemyÅ›lane i Å›wiadome dziaÅ‚anie na rzecz zdrowia mojej Rodziny.
Historia
„Oleje, które do lat 50-tych byÅ‚y zwykÅ‚ymi produktami spożywczymi, i to nienajlepszymi, nagle uzyskaÅ‚y status produktów leczniczych. Nie byÅ‚o to bez znaczenia dla producentów olejów chcÄ…cych zrobić wielkie pieniÄ…dze. CiÄ…g dalszy historii znamy już wszyscy. Reklamodawcy, lekarze i dietetycy, wszyscy jednym gÅ‚osem zaczÄ™li przekonywać nas o dobroczynnym wpÅ‚ywie olejów wielonienasyconych na nasz organizm i zachÄ™cać do spożywania ich na co dzieÅ„, zamiast tradycyjnych tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych” („Jedz tÅ‚usto i bÄ…dź zdrowy”, str. 92, podkreÅ›lenie moje).
Produkcja
Produkcja olejów rafinowanych skÅ‚ada siÄ™ z wielu etapów i zwiÄ…zana jest z wielokrotnym zastosowaniem wysokich temperatur oraz użyciem substancji chemicznych. W moim odbiorze jest przerażajÄ…ca. Poniżej przedstawiam etapy produkcji w uproszczonym opisie.
Etap 1:
Nasiona, orzechy lub owoce roÅ›lin motylkowych sÄ… czyszczone, Å‚uskane, rozdrabniane, mielone, a potem – wstÄ™pnie tÅ‚oczone na gorÄ…co. NastÄ™pnie, wytÅ‚oki zostajÄ… poddane ekstrakcji (wypÅ‚ukiwaniu) przy pomocy rozpuszczalnika (heksanu - wÄ™glowodoru otrzymywanego w trakcie destylacji ropy naftowej lub benzyny ekstrakcyjnej). Na tym etapie zostajÄ… utracone: biaÅ‚ko, bÅ‚onnik, witaminy i mineraÅ‚y.
Etap 2:
Uzyskany ekstrakt zostaje poddany destylacji (w celu usunięcia rozpuszczalnika) w temperaturze 150 st. C. Resztki rozpuszczalnika usuwa się przez przepuszczenie przez olej pary wodnej o bardzo wysokiej temperaturze (niewielkie jego ilości i tak pozostają w oleju).
Etap 3:
Na tym etapie zostajÄ… usuniÄ™te substancje Å›luzowe, w procesie podgrzewania oleju do temperatury 60 – 90 st. C gorÄ…cÄ… wodÄ… z kwasem fosforowym oraz poprzez wirowanie. Dochodzi do utraty fosfolipidów (np. cennej dla zdrowia lecytyny), skÅ‚adników biaÅ‚kowych, czÄ…stek wielocukrów, chlorofilu, wapnia, magnezu, żelaza i miedzi.
Etap 4:
Jest to etap rafinacji, czyli oczyszczania. Do rafinacji używany jest wodorotlenek sodu lub jego mieszanina z wÄ™glanem sodu, z którymi zostaje wymieszany olej. Dochodzi do reakcji chemicznej, w wyniku której powstaje... mydÅ‚o. Ten etap eliminuje wolne kwasy tÅ‚uszczowe (w formie mydÅ‚a), pozostaÅ‚oÅ›ci fosfolipidów, substancje biaÅ‚kowe, pigmenty, wapÅ„, magnez i mikroelementy.
Etap 5:
Jest to etap odbarwiania. I w tym etapie ponownie używa siÄ™ wysokich temperatur oraz substancji chemicznych. Dochodzi do szkodliwych dla zdrowia zmian w strukturze kwasów tÅ‚uszczowych nienasyconych oraz do utraty chlorofilu i beta-karotenu.
Etap 6:
To etap dezodoryzacji, czyli eliminacji z oleju substancji odpowiedzialnych za smak i zapach, przy pomocy wysokich temperatur. Utracone zostają wolne kwasy tłuszczowe, fitosterole i witamina E.
ŹródÅ‚a:
Francesco Perugini Billi: „Jedz tÅ‚usto i bÄ…dź zdrowy” (Wydawnictwo WGP, 2011 r., str. 92 – 96)
http://www.gedeon-przyprawy-swiata.pl
Wnioski
Oleje roÅ›linne poddane wysokim temperaturom i przechodzÄ…ce przez szereg reakcji chemicznych zostajÄ… pozbawione wielu cennych substancji odżywczych. Ponadto struktura chemiczna kwasów tÅ‚uszczowych zawartych w tych olejach zostaje niebezpiecznie zmieniona. ReasumujÄ…c, olej roÅ›linny rafinowany to produkt pozbawiony naturalnych wartoÅ›ci odżywczych (o czym Å›wiadczy chociażby jego nijaki smak i zapach), ponadto – produkt sztuczny, niewystÄ™pujÄ…cy w naturze, a na dodatek – produkt szkodliwy. Taki produkt „spożywczy” nie tylko nie jest wartoÅ›ciÄ… dla organizmu naszych dzieci, ale stanowi zagrożenie dla ich zdrowia. PamiÄ™tajmy też, że oprócz postaci czystej, w butelkach, wystÄ™puje on w wiÄ™kszoÅ›ci przetworzonych produktów spożywczych, poczÄ…wszy od przemysÅ‚owych pokarmów dla niemowlÄ…t i maÅ‚ych dzieci, poprzez pieczywo, przemysÅ‚owe ciastka i inne sÅ‚odycze, przemysÅ‚owe zupy, kremy, frytki, dania gotowe itp., skoÅ„czywszy na daniach w stoÅ‚ówkach i restauracyjnych. Czytajmy etykiety na produktach spożywczych. Już samo hasÅ‚o: „olej roÅ›linny” lub „tÅ‚uszcz roÅ›linny” powinno dyskwalifikować produkt w zdrowej kuchni dla dzieci. Najczęściej takie hasÅ‚o oznacza olej (tÅ‚uszcz) przemysÅ‚owy, rafinowany, a nawet, gdyby byÅ‚ to olej roÅ›linny nierafinowany, to z pewnoÅ›ciÄ… byÅ‚by już mniej lub bardziej zjeÅ‚czaÅ‚y. Ja zwracam uwagÄ™ na etykiety nawet w przypadku produktów ze sklepów ze zdrowÄ… żywnoÅ›ciÄ…, np. nie kupujÄ™ ekologicznych rodzynek niesiarkowanych, jeÅ›li w ich skÅ‚adzie jest olej roÅ›linny,także podobnych produktów. 
Obok przemysÅ‚owo uzyskanego cukru (najczęściej sacharozy, ale nie tylko), odrzucamy wiÄ™c oleje roÅ›linne. Na co jeszcze zwracać uwagÄ™, czytajÄ…c etykiety? Także używajÄ…c rozumu na różne puÅ‚apki reklamowe szukajÄ…c zdrowej wiedzy  , Bóg każdego obdarzyÅ‚ rozumem i każdy powinien z niego korzystać jak najlepiej.
Poniżej podaje mój link gdzie można poczytać o zdrowych tÅ‚uszczach które zawierajÄ… kwasy Omega -3 i 6 a także wiele innych cennych witamin,coraz wiÄ™cej ludzi korzysta z tych zdrowotnych wÅ‚aÅ›ciwych tÅ‚uszczów które zawierajÄ… prawdziwe na zimno tÅ‚oczone oleje, a także korzystajÄ…  dla siebie i swoich pacjentów mÄ…drzy lekarze ,,Dr. Budwig ''czuli olej lniany kontra choroby. Dr. Budwig byÅ‚a nominowana do nagrody Nobla za odkrycie jakim skarbem jest olej lniany,warunek musi być na zimno tÅ‚oczony,w specjalnych warunkach i specjalnej maszynie ze stali chirurgicznej nie rdzewnej,takich tÅ‚oczni niestety  jest nie wiele.                                                                                                             Także coraz częściej mówi o tym na swoim blogu Dr. Danuta MyÅ‚ek.                                                                                  www.gedeon-przyprawy-swiata.pl 

       UWAGA PRZECZYTAJ!!!

 

                                   OLEJE ROÅšLINNE RAFINOWANE                                                                 

Dbaj o zdrowie,artykuÅ‚  prawdy i zgrozy.

Oleje roÅ›linne rafinowane, należące do tÅ‚uszczów wielonienasyconych, to tÅ‚uszcze najczęściej dzisiaj używane, np. popularny olej kukurydziany, sÅ‚onecznikowy, rzepakowy czy olej z pestek winogron. Za sprawÄ… trzech czynników: mitu o prozdrowotnoÅ›ci, szerokiego zastosowania (smażenie, pieczenie, gotowanie i robienie saÅ‚atek) oraz stosunkowo niskiej ceny, oleje roÅ›linne rafinowane zdominowaÅ‚y restauracje, stoÅ‚ówki, przemysÅ‚ spożywczy i prywatne kuchnie, wypierajÄ…c częściowo lub caÅ‚kowicie rzekomo szkodliwe naturalne tÅ‚uszcze nasycone (masÅ‚o, smalec, olej kokosowy i palmowy). Natomiast oleje roÅ›linne tÅ‚oczone na zimno i nierafinowane, ze wzglÄ™du na wysokÄ… cenÄ™ i ograniczone zastosowanie (nie mogÄ… być używane do smażenia) nie majÄ… szans na powszechne zainteresowanie (nad tym jednak nie ubolewam, a ubolewam jak truje siÄ™ spoÅ‚eczność manipulacjÄ… i kÅ‚amstwem rafinowanych olejów, a wiÄ™c potencjalnÄ… szkodliwość takich olejów).

ChciaÅ‚abym dzisiaj przedstawić proces produkcji oleju, gÅ‚ównie na podstawie wspomnianej już kiedyÅ› książki: „Jedz tÅ‚usto i bÄ…dź zdrowy” (Wydawnictwo WGP, 2011 r.). Autor książki, Francesco Perugini Billi jest lekarzem i biotechnologiem. Ta książka, napisana przez niezależnie myÅ›lÄ…cego specjalistÄ™, do tego napisana w sposób rzeczowy, naukowy, a zarazem przystÄ™pny oraz poparta szerokÄ… literaturÄ…, zrewolucjonizowaÅ‚a moje poglÄ…dy na temat olejów roÅ›linnych; sprawiÅ‚a, że w jednym dniu wszystkie oleje, jakie miaÅ‚em  w swojej kuchni,  wylÄ…dowaÅ‚y w koszu na Å›mieci. To nie byÅ‚o wyrzucanie pieniÄ™dzy. To byÅ‚o przemyÅ›lane i Å›wiadome dziaÅ‚anie na rzecz zdrowia mojej Rodziny.

Historia

„Oleje, które do lat 50-tych byÅ‚y zwykÅ‚ymi produktami spożywczymi, i to nienajlepszymi, nagle uzyskaÅ‚y status produktów leczniczych. Nie byÅ‚o to bez znaczenia dla producentów olejów chcÄ…cych zrobić wielkie pieniÄ…dze. CiÄ…g dalszy historii znamy już wszyscy. Reklamodawcy, lekarze i dietetycy, wszyscy jednym gÅ‚osem zaczÄ™li przekonywać nas o dobroczynnym wpÅ‚ywie olejów wielonienasyconych na nasz organizm i zachÄ™cać do spożywania ich na co dzieÅ„, zamiast tradycyjnych tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych” („Jedz tÅ‚usto i bÄ…dź zdrowy”, str. 92, podkreÅ›lenie moje).

Produkcja

Produkcja olejów rafinowanych skÅ‚ada siÄ™ z wielu etapów i zwiÄ…zana jest z wielokrotnym zastosowaniem wysokich temperatur oraz użyciem substancji chemicznych. W moim odbiorze jest przerażajÄ…ca. Poniżej przedstawiam etapy produkcji w uproszczonym opisie.

Etap 1:

Nasiona, orzechy lub owoce roÅ›lin motylkowych sÄ… czyszczone, Å‚uskane, rozdrabniane, mielone, a potem – wstÄ™pnie tÅ‚oczone na gorÄ…co. NastÄ™pnie, wytÅ‚oki zostajÄ… poddane ekstrakcji (wypÅ‚ukiwaniu) przy pomocy rozpuszczalnika (heksanu - wÄ™glowodoru otrzymywanego w trakcie destylacji ropy naftowej lub benzyny ekstrakcyjnej). Na tym etapie zostajÄ… utracone: biaÅ‚ko, bÅ‚onnik, witaminy i mineraÅ‚y.

Etap 2:

Uzyskany ekstrakt zostaje poddany destylacji (w celu usunięcia rozpuszczalnika) w temperaturze 150 st. C. Resztki rozpuszczalnika usuwa się przez przepuszczenie przez olej pary wodnej o bardzo wysokiej temperaturze (niewielkie jego ilości i tak pozostają w oleju).

Etap 3:

Na tym etapie zostajÄ… usuniÄ™te substancje Å›luzowe, w procesie podgrzewania oleju do temperatury 60 – 90 st. C gorÄ…cÄ… wodÄ… z kwasem fosforowym oraz poprzez wirowanie. Dochodzi do utraty fosfolipidów (np. cennej dla zdrowia lecytyny), skÅ‚adników biaÅ‚kowych, czÄ…stek wielocukrów, chlorofilu, wapnia, magnezu, żelaza i miedzi.

Etap 4:

Jest to etap rafinacji, czyli oczyszczania. Do rafinacji używany jest wodorotlenek sodu lub jego mieszanina z wÄ™glanem sodu, z którymi zostaje wymieszany olej. Dochodzi do reakcji chemicznej, w wyniku której powstaje... mydÅ‚o. Ten etap eliminuje wolne kwasy tÅ‚uszczowe (w formie mydÅ‚a), pozostaÅ‚oÅ›ci fosfolipidów, substancje biaÅ‚kowe, pigmenty, wapÅ„, magnez i mikroelementy.

Etap 5:

Jest to etap odbarwiania. I w tym etapie ponownie używa siÄ™ wysokich temperatur oraz substancji chemicznych. Dochodzi do szkodliwych dla zdrowia zmian w strukturze kwasów tÅ‚uszczowych nienasyconych oraz do utraty chlorofilu i beta-karotenu.

Etap 6:

To etap dezodoryzacji, czyli eliminacji z oleju substancji odpowiedzialnych za smak i zapach, przy pomocy wysokich temperatur. Utracone zostają wolne kwasy tłuszczowe, fitosterole i witamina E.

 

ŹródÅ‚a:

Francesco Perugini Billi: „Jedz tÅ‚usto i bÄ…dź zdrowy” (Wydawnictwo WGP, 2011 r., str. 92 – 96)

http://www.gedeon-przyprawy-swiata.pl

Wnioski

Oleje roÅ›linne poddane wysokim temperaturom i przechodzÄ…ce przez szereg reakcji chemicznych zostajÄ… pozbawione wielu cennych substancji odżywczych. Ponadto struktura chemiczna kwasów tÅ‚uszczowych zawartych w tych olejach zostaje niebezpiecznie zmieniona. ReasumujÄ…c, olej roÅ›linny rafinowany to produkt pozbawiony naturalnych wartoÅ›ci odżywczych (o czym Å›wiadczy chociażby jego nijaki smak i zapach), ponadto – produkt sztuczny, niewystÄ™pujÄ…cy w naturze, a na dodatek – produkt szkodliwy. Taki produkt „spożywczy” nie tylko nie jest wartoÅ›ciÄ… dla organizmu naszych dzieci, ale stanowi zagrożenie dla ich zdrowia. PamiÄ™tajmy też, że oprócz postaci czystej, w butelkach, wystÄ™puje on w wiÄ™kszoÅ›ci przetworzonych produktów spożywczych, poczÄ…wszy od przemysÅ‚owych pokarmów dla niemowlÄ…t i maÅ‚ych dzieci, poprzez pieczywo, przemysÅ‚owe ciastka i inne sÅ‚odycze, przemysÅ‚owe zupy, kremy, frytki, dania gotowe itp., skoÅ„czywszy na daniach w stoÅ‚ówkach i restauracyjnych. Czytajmy etykiety na produktach spożywczych. Już samo hasÅ‚o: „olej roÅ›linny” lub „tÅ‚uszcz roÅ›linny” powinno dyskwalifikować produkt w zdrowej kuchni dla dzieci. Najczęściej takie hasÅ‚o oznacza olej (tÅ‚uszcz) przemysÅ‚owy, rafinowany, a nawet, gdyby byÅ‚ to olej roÅ›linny nierafinowany, to z pewnoÅ›ciÄ… byÅ‚by już mniej lub bardziej zjeÅ‚czaÅ‚y. Ja zwracam uwagÄ™ na etykiety nawet w przypadku produktów ze sklepów ze zdrowÄ… żywnoÅ›ciÄ…, np. nie kupujÄ™ ekologicznych rodzynek niesiarkowanych, jeÅ›li w ich skÅ‚adzie jest olej roÅ›linny,także podobnych produktów. 

Obok przemysÅ‚owo uzyskanego cukru (najczęściej sacharozy, ale nie tylko), odrzucamy wiÄ™c oleje roÅ›linne. Na co jeszcze zwracać uwagÄ™, czytajÄ…c etykiety? Także używajÄ…c rozumu na różne puÅ‚apki reklamowe szukajÄ…c zdrowej wiedzy  , Bóg każdego obdarzyÅ‚ rozumem i każdy powinien z niego korzystać jak najlepiej.

Poniżej podaje mój link gdzie można poczytać o zdrowych tÅ‚uszczach które zawierajÄ… kwasy Omega -3 i 6 a także wiele innych cennych witamin,coraz wiÄ™cej ludzi korzysta z tych zdrowotnych wÅ‚aÅ›ciwych tÅ‚uszczów które zawierajÄ… prawdziwe na zimno tÅ‚oczone oleje, a także korzystajÄ…  dla siebie i swoich pacjentów mÄ…drzy lekarze ,,Dr. Budwig ''czuli olej lniany kontra choroby. Dr. Budwig byÅ‚a nominowana do nagrody Nobla za odkrycie jakim skarbem jest olej lniany,warunek musi być na zimno tÅ‚oczony,w specjalnych warunkach i specjalnej maszynie ze stali chirurgicznej nie rdzewnej,takich tÅ‚oczni niestety  jest nie wiele.                                                                                                             Także coraz częściej mówi o tym na swoim blogu Dr. Danuta MyÅ‚ek.                                                                                  www.gedeon-przyprawy-swiata.pl 

 

 


Strona gÅ‚ównaStrona gÅ‚ówna



Szukaj

Koszyk  

jest pusty

Promocje

Aktualnie brak promocji

Olejowe Królestwo: oleje na zimno tłoczone, naturalne zioła oraz przyprawy świata. Wszystko dla zdrowia i urody.
2015-2023 © "GEDEON" Andrzej Malowany